Közlekedés

Egy város, amely mindenhez közel van

Székesfehérvár jól mutat a térképen. Kedvező földrajzi fekvése és közúthálózatának fejlettsége irigylésre méltó. Mintegy 30 perces autópályán történő utazással elérhető Budapest, vagy a Balaton, 10 perc a Velencei-tó, és 2 óra alatt átérhetünk Ausztriába. Az M7 autópálya, és az azzal összeköttetésben lévő többi autópálya révén szinte minden környező ország könnyen és gyorsan elérhető. 2016-ra lesz teljes a várost elkerülő körgyűrű, mely tehermentesíti Székesfehérvárt az átmenő forgalomtól.
Kiváló minőségűek az utak a városon belül is: Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt pár évben mintegy kétmilliárd forintból, 50 városi úton, több mint százezer négyzetméteren újította meg a burkolatot, és folyamatosan bővíti a parkolók számát is.
Kerékpárutakkal is jól áll a város. Nemcsak szabadidő aktív eltöltésére alkalmas a várost átszövő hálózat, hanem akár a munkába járás eszköze is lehet a kerékpár, hiszen a legnagyobb ipari parkig is bicikliút vezet, de a közeli bakonyi települések és a Velencei-tó is megközelíthető két keréken. A helyi tömegközlekedés is jól szervezett, a város minden pontja elérhető autóbuszokkal. Lassanként pedig minden fehérvári álma teljesül: a „zöldhullám” beállításával folyamatossá válik a közlekedés.

Közúthálózat

kozlekedes uj A város területén egy autópálya és hat főút halad át, illetve innen indul ki 8. sz. főút Ausztria és a 811. sz. főút Bicske irányába. Az M7 autópálya a 63. sz., 62. sz. és a 7. sz. főutak csomópontjában érhető el. Az M7 autópályán keresztül elérhető a 60 km-re lévő főváros, valamint az M0, M1, M6, M5, M3 autópályák.

 

Vasúti hálózat

kozlekedes uj

Székesfehérvár jelentős vasúthálózati csomópont, a városból indul a 20-as vasúthálózati fővonal Veszprém–Szombathely irányába, illetve keresztezi a várost a 30-as Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes országos törzshálózati vasúti pálya. A fővárossal nagysebességű közlekedésre alkalmas, közelmúltban felújított kétvágányú fővonal teremt kapcsolatot.
A fővonalak Horvátország és Szlovénia, ezen keresztül Trieszt felé jelentenek közvetlen kapcsolatot, míg a komáromi szárnyvonal Szlovákia és Ausztria felé biztosítja a kapcsolatot. A jelentős forgalmat bonyolító székesfehérvári központi vasútállomás állami finanszírozással újul meg, várhatóan 2016-ra. Az átépítés befejezésével lezárul a Budapest–Székesfehérvár vonal korszerűsítése is, ahol már most is a legkorszerűbb vasúti kocsik szállítják az utasokat.

Légi közlekedés

A Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 87 km távolságban elérhető autópályán, illetve gyorsforgalmi utakon keresztül, de előkészítés alatt van az Alba Airport repülőtér építése Székesfehérvár közigazgatási területén, amely a várostól 10 km-es távolságon belül található.

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata