Gazdaság

Domináns gazdasági szerep

Székesfehérvár napjainkban Magyarország egyik legjelentősebb és legnagyobb gazdasági központja. A várost földrajzi elhelyezkedése, a közlekedésben betöltött szerepe és gazdasági adottságai a régió egyik legdinamikusabban fejlődő térségévé tette. Az ország tíz legnagyobb cége között négy fehérvári is található.

Székesfehérvár sokrétű iparszerkezetét a városban működő közel 12 ezer vállalkozás adja. Székesfehérvár legnagyobb árbevételű cége az Alcoa-Köfém Kft, mely a Sapa Profiles Kft-vel (ami a harmadik), ketten alkotják Magyarország alumíniumiparának velejét.

Székesfehérvárnak 14,5 milliárd forint adóbevétele van. Ennek legnagyobb része a helyi iparűzési adóból származik, ami azt jelenti, hogy a Székesfehérváron működő vállalkozások és cégek folyamatosan fejlődnek. Az idegenforgalmi adóból befolyt összeg jelentős bevételt jelent, az adóbevételekből a gépjárműadó és az építményadó is kiveszi a szerepét. A gazdasági válságot megelőző éves adóbevételeket először a 2014-es esztendő végén érte el a város, 2015 év végén pedig minden eddigi rekordot megdöntött a helyi gazdaság teljesítménye: 11%-os növekedést realizáltak az adóbevételek alapján. Ez teszi lehetővé, hogy a város saját erőből is biztosíthassa a stabil működés és a fejlődés lehetőségét.

Magánszemély helyi adót Székesfehérváron nem fizet, a bevételeket a helyi gazdaság termeli meg.

Jelentősebb cégek a városban

ipari Anyagtechnológia: Alcoa, Alufe, Bericap, CSI, General Plastics, Jüllich Glas, Karsai, Oerlikon,  Sapa, VT Metál, VT Plastic

Mechatronika, gép/alkatrész gyártás: Brooks Instrument, Denso, Elme Automatika, Emerson, Grundfos, Halla-Visteon, Harman, Xomox

Elektronika: Videoton, VT Autóelektronika

Informatika: Albacomp, IBM, Seawing

Élelmiszeripar: Alföldi Tej, Mondelez, Naponta, Fevita

Egyéb iparágak: Alpha-Vet, S.T.X Horseboxes, VTCD

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata