Fehérvár, a programváros

Tavasz, nyár, ősz, tél – nemcsak négy évszak, hanem négy, programokban gazdag, izgalmas évszak a Királyok városában.

Februárban légy húsimádó! Lehet, hogy még szállingózik a hó, de már a tavasz jegyében haraphatunk a jobbnál-jobb házi kolbászokba a Kolbásztöltő fesztiválon a Jancsárkertben, február végén.

 

Márciusban készülj az utazásra! Már tél végén a nyári kalandokról álmodozol? Akkor mindenképpen ott a helyed a márciusi Székesfehérvári Utazás és Szabadidő Kiállításon!

 

Áprilisban falatozz halat! Április elején az uszonyosoké a főszerep a nagy városi gasztrorendezvényen, negyedszer lesz  Halünnep, amelyen mindig vagy félszáz bográcsban rotyog a hallé.

 

Májusban fuss egyet a gyerekkel! A május eleji Kihívás napjához már azok is csatlakoznak, akik csak néhány éve élnek a városban: a sportpályák és sportközpontok ilyenkor megtelnek kosárlabdázókkal, futókkal, focizókkal. Májusban tele lesz a belváros virággal is: a mi mini virágkarneválunkon fantasztikus virágkölteményekbe öltöznek a történelmi városmag szobrai és műemlékei. A hónap végén pedig a két napos Hetedhét Játékfesztiválon tényleg minden a legifjabbakról szól.

 

Júniusban menj múzeumba! Június második felében bőven lesz dolgod: a Múzeumok éjszakája sok helyszínes, izgalmas programsorozatot kínál, ráadásul ezen a napon rendezik meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált is!

 

Júliusban szurkolj! Júliusban rendezik meg a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat – rangos,izgalmas versenyeknek lehetsz szemtanúja.

 

Augusztusban koncertezz és koronázz! Az utolsó nyári hónapban egy napon sem fogsz unatkozni Fehérváron: a legelején koncertdömpinggel vár a Fehérvári Zenei Napok. Alighogy véget ér a FeZeN, máris indulhatunk az Alba Regia Jazz Fesztiválra. Nem múlhat el augusztus Koronázási Ünnepi Játékok és a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválja nélkül – előbbin sorban mutatják be a Fehérváron koronázott uralkodók életét, utóbbin számos európai és azon kívüli együttes produkcióját csodálhatjuk a belvárosban, este pedig együtt rophatjuk velük a táncot a Táncház esti mulatságain.

 

Szeptemberben főzz egyet! Már tizenkettedik alkalommal csapnak a lecsóba a csapatok a több, mint félezer bogrács körül. Merítsd te is a kanalad a számtalan módon és ízesítéssel készült étekbe. Ha nem félsz a magasságban, a szeptemberi Börgöndi Repülőnapokon a város fölé is emelkedhetsz.

 

Októberben menj könyvtárba! A fehérvári könyvtárak ilyenkor heteken át tartó különleges programokkal népszerűsítik az olvasást. Egyben a legjobb alkalom, hogy ne csak fehérvári, de könyvtártag fehérvári is legyél.

 

Novemberben mozizz! Tudtad, hogy a városban több kisebb függetlenfilmes fesztivált is rendeznek az ősz végén? Az Animóka gyermekfilm-műhely rövid alkotásai után a Páholyszemle és a FehérVászon fesztivál is számos filmmel kínál vizuális élményeket.

 

 Decemberben kerülj adventi hangulatba! Gyönyörű a kivilágított belváros, ahol programok egész sorozatán múlathatod az időt, és melegedhetsz fel az adventi Fehérvár meseszép díszletei között.

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata