Kis fehérvári kult-túra

kultura2 thumb Már első, de a második pillantásra biztosan  látni fogod, hogy Székesfehérvár elég sajátságos pozíciót foglal el, ami a kulturális életet illeti. Egyrészt, mert alig harminc percnyi autóútra van a fővárostól, így ha egy operaelőadásra, vagy nemzetközi aktualitású kiállítás megnyitóra vágysz, könnyen és gyorsan elérheted.

Nyáron a még közelebb, cirka tíz percre fekvő Velencei-tó partja és környéke szolgál egyedi kulturális eseményekkel, ezeket ráadásul egy jó családi csobbanással is összeköthetjük. Nem is beszélve a Balaton közelségéről.  És köztük itt van Fehérvár, a maga kissé szezonális, de pezsgő, folyton új elemeket felvonultató kínálatával. Az országrész legnagyobb múltra visszatekintő könnyűzenei fesztiválja, a FeZeN mellett fiatalos hévvel kapaszkodik fel a nyári dzsesszfesztivál is, de van tematikus programja a katonazenekaroknak, az operett-kedvelőknek és a helyben működő szimfonikus zenekar jóvoltából persze a komolyabb műfajok kedvelői sem maradnak koncertélmény nélkül. Ami a legkisebbeket illeti, gyermeknap táján az egész város feléjük fordul: két napos fesztivállal ünneplik őket, rengeteg programot kínálva számukra.

kultura5 thumb A Vörösmarty Színház saját társulattal mára az ország vezető teátrumai közé nőtte ki magát, három – egy klasszikus kőszínházi és két stúdiós – játszóhellyel.

Ha szereted az irodalmat, kicsiny, de masszív csoport szervezi a helyi irodalmi rendezvényeket könyvesboltokban, fesztiválokon és a helyi sajátosságú versünnepen. Ha a képzőművészetet favorizálod, itt van az ország egyik legnagyobb, magángyűjteményből eredő kortárs művészeti kollekciója, a Hetedhét játékmúzeumban pedig lelkesen ápolják Réber László grafikusművész hagyatékát. A helyi művészek, egyesületbe tömörülve évente többször is bemutatkoznak - és talán az utánpótlás miatt sem kell majd aggódni, hiszen a Tóparti Gimnázium művészosztályaiból kikerült diákok az egész város hírnevét öregbíthetik.

Fehérváron közlekedve gyakran észreveszed majd, hogy a belvárosban itt is, ott is egyszer csak színpadot ácsolnak, ahol a színházművészet, vagy a zene jeles képviselői szórakoztatják a közönséget. Itt működik az Igéző a Szabad Színházzal és sok jópofa gyermek-bábdarabbal, ezen kívül a városban játszik a Prospero színkör és a Péntek 3 Tejátrum. Itt rendezik meg az igazán fiatal tehetségek helyi X-Faktorának számító Fehérvár hangját is. Ha a tánc köt le inkább, augusztus elején közel egy hétig rophatod magad is a színes, nemzetközi tánccsoportokkal együtt a Királyi Napok Néptáncfesztiválon. Ha a szobrászat érdekel, az Öreghegyen egy komplett várat találsz, ahová Bory Jenő álmodott és készített rengeteg alkotást.

A város kulturális légkörét talán a legjobban egy tavaszi, nyári, netán őszi kora estén is kitűnően magadba szívhatod, mikor végigsétálsz a belvároson. Az Órajáték kicsiny szobrainak körforgása, a kellemes beszélgetésekre alkalmas teraszokról szóló zene, a Zichy-liget programsorozatáig szolgál számodra kulturális esemény-kavalkáddal.

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata