Közbiztonság

Milyen a közbiztonság Székesfehérváron?

Városunk közbiztonságát és rendjét a Székesfehérvári  Rendőrkapitányság elhivatott gárdája őrzi. Bár az állomány fiatalnak számít, de a rendőrök legtöbbje már több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A Rendőrkapitányság az 1921-ben épült Szabó palotában kapott helyet, a Deák Ferenc utca elején, azonban több kisebb rendőrségi iroda is működik, például a Palotavárosban, és az Alsóvárosban. További törekvés az Öreghegyi iroda létrehozása, mégpedig a gyorsabb elérhetőség, a hatékony reagálás miatt. A város előnye, hogy a helyi kapitányságon túl a városban működik a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is, amely a maga állományával további erőforrásokat biztosít a helyben jelentkező feladatok megoldására.

A város vezetése is sokat tesz a közbiztonság javításáért, nem csak anyagiakkal támogatja a Rendőrkapitányságot, hanem létrehozta és fenntartja a Közterület Felügyeletet. Ennek köszönhetően a térfigyelő kamerák és a rendőrökkel járőröző gyalogos szolgálat, valamint a kerékpáros rendőrök is erősebb jelenléttel teljesítenek szolgálatot, közvetlenül elérhetők, könnyebben megszólíthatók.

A statisztikák és számadatok nem túl érdekfeszítőek. Ám ebben az esetben, vagyis a város bűnügyi helyzetének áttekintésére vonatkozóan szívesen hasonlítjuk össze az elmúlt öt-hat év adatait.

Nézzük!
A város területén elkövetett bűncselekmények száma nagymértékben csökkent. Míg 2011-ben a lopások száma 1969 esetet mutatott, mostanra ez a szám 1076-ra csökkent. Másik adatunk a lakásbetörésekre vonatkozik, itt 258-ról 134-re csökkent a bűncselekmények száma, és ez igen jó adat a városban található több mint 44 ezer lakáshoz képest. Érdekes számokat mutat a személygépkocsi lopásokra vonatkozó 2010-es adat, amikor is még 55 autót tulajdonítottak el, tavaly viszont már csak 16 lopás történt, annak ellenére, hogy az autók száma és értéke is folyamatosan növekedett a város fejlődésével együtt.

Remek eredményeket tudunk felmutatni a rablásokkal, vagy a közterületeken elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban is. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az eseteket folyamatosan elemezzük, értékeljük, és ahol gyakrabban történt jogsértés, oda koncentráltabb, fokozott ellenőrzést biztosítunk. Ennek köszönhetően a városban rendezett, tömegeket vonzó kulturális, szórakoztató, vagy sporteseményeken az elmúlt évben érdemleges bűneset nem is történt.

Összességében elmondható, hogy az emberek bizalommal fordulnak a rendőrök felé, és hogy ez a kapcsolat, együttműködés remélhetőleg a jövőben is fenntartható lesz.

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata