Kuzma Dóra

Pénzügyi- és számviteli igazgató, Alcoa-Köfém Kft.

Kuzma Dora2Egyetem után szerettem volna otthon maradni, fel sem merült bennem, hogy elköltözzem az ország másik végére. Azonban amikor végeztem, egyszerűen nem kaptam munkát.

Szikszón születtem, a Hernád völgyében. Nyékládházán éltem, innen kerültem Székesfehérvárra. A Corvinus Egyetemen diplomáztam. Egyetem után szerettem volna otthon maradni, nagyon kötődöm ugyanis a szülőföldemhez, így fel sem merült bennem, hogy elköltözzem az ország másik végére. Azonban amikor végeztem, egyszerűen nem kaptam munkát otthon. Az államvizsgán a vizsgabizottság elnöke felajánlott egy állást. Ő volt a vezérigazgatója annak a cégnek, amelynél jelenleg is dolgozom. Nem is nagyon gondolkodtam azon, hová kerülök, milyen messze leszek az enyéimtől, csak annak örültem, hogy végre van munkám.

Számomra Fehérvár akkor még csak praktikus választás volt. Persze most már tudom: nagyon jó, hogy ide jöttem. A férjemmel közösen döntöttünk úgy, hogy itt veszünk lakást. Két gyermekünk született, és az ő megnövekedett lehetőségeik mutatják, hogy jól döntöttem, döntöttünk. Általános iskolák vannak Miskolcon is, de Fehérváron sokféle tematikájú középiskola van, és olyan főiskolák, amelyek közül lehet választani. Nagyon örülök, hogy anyaintézményem, a Corvinus is megjelent a palettán. Azt olvastam, hogy a „név kötelez”, vagyis tartani fogják a színvonalat. De ha az itteniek közül egyik sem nyeri el majd a tetszésüket, akkor lehetőségképp ott vannak a budapesti intézmények, amelyek Fehérvárról közel fél óra alatt elérhetők.

Mivel szülőktől, rokonoktól távol élünk, a gyermeknevelésben csak magunkra számíthatunk. Felfedeztük a játszótereket, a parkokat, mindkettőből szerencsére elég sok van a városban. Nemrégiben családi házba költöztünk. Azt tervezzük, hogy kerékpárral járjuk végig a környéket és kimerészkedünk a környező csodaszép településekre is. Szerencsére nagyon sok irányba futnak kerékpárutak. Elérhető biciklivel a Velencei-tó, és néhány bakonyi település is.

Mindkét gyerekünk sportol, kézilabdáznak: a fiam a Cunder utánpótlás suliban, a lányom pedig a Fehérvár KC utánpótlás csapatában edz. Minden meccsükön ott vagyunk, és a különféle sporteseményre együtt járunk a gyerekkel. Fehérváron erre szerencsére rengeteg lehetőségünk van. Nemcsak nézzük a sportot, hanem mi is műveljük, a férjemmel egy mozgásstúdióba járunk heti több alkalommal.

Elképzelhető, hogy nyugdíjas korunk után visszaköltözünk – egyelőre nem tudom még mit hoz a jövő. Most azonban úgy gondolom, hogy felelősséggel tartozunk a gyerekekért, hiszen nekik Székesfehérvár az otthonuk, itt alakultak ki a kötődéseik, itt vannak a barátaik, a sulijuk. Ők egyébként fel sem fogják, hogy mennyivel könnyebb nekik, mint nekünk volt annak idején. Ügyesek, tehetségesek, és minden lehetőséget szeretnénk megadni számukra ahhoz, hogy kiteljesedjenek, boldog és kiegyensúlyozott életet élhessenek, s megtalálják az útjukat. Ebből a szempontból, azt gondolom, a lehető legjobb helyen élünk.

Mindig dühítenek és untatnak a “városképek”, melyek azzal kezdik, hogy valahol látszik egy torony, s folytatják a lakosság nemzetiségi arányszámával, vagy a kalóriákkal, melyeket délben és este bekebeleznek az őslakók. Mindez lényegtelen. Egy város mindenekfelett gondolat, mely nem fér el a telekkönyvben.

Márai Sándor, 1938

Kapcsolat

 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata